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domingo, 24 de agosto de 2014

Gazpacho de pepino - Raw cucumber soup


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Finalmente o sol brilha, contribuindo para o meu bom humor! Tentando não pensar no trabalho; entre banhos de sol, passeios nas praias vulcânicas, e um rodopio de colheita e seca de plantas medicinais para o Inverno árduo que inevitavelmente se aproxima; assim tenho passado os meus dias de Verão tardio Islandês.

As nossas estufas essas seguem o ritmo o ritmo do Verão produzindo quase exponencialmente; há montes de pepinos, montanhas de tomates para todos as cores e gostos, pimentos lindos, magníficos etc etc. Infelizmente muitos pepinos, e outros vegetais saem assim tortos, e não podem ser vendidos no mercado 'normal'. Nunca percebi essa obsessão, tudo tem que ser perfeito e direitinho; a natureza é mesmo assim imprevisível, livre, cresce como bem lhe apetece!
De qualquer forma muitos desses vegetais fornecem a nossa cozinha comunitária e até a nossa padaria; mas alguns eventualmente acabam no lixo, por isso é habito passar por lá e resgatar uns quantos ou comprar directamente ao nosso agricultor que é muito simpático.
Estão a imaginar o meu Verão? Não há dia que não coma pepinos! No sumo verde matinal sempre, e em diversas saladas, pickles de frigorífico e em sopas crudíveras magníficas como esta :)



Sopa crudivera de pepino, tipo gazpacho.

Serve 3 a 4
Ingredientes
400gr pepino - 1 pepino grande
300ml água
4 c.sopa azeite
2 c.sopa vinagre balsamico
1 dente de alho grande
150gr de amendoas inteiras, demolhadas durante a noite
3 ou 4 folhas de capuchinha (Tropaeolum majus)
sal a gosto

Modo de preparo
No copo da liquidificadora, ou processador de alimentos colocar todos os líquidos primeiro; em seguida adicionar todos os restantes ingredientes, cortando os pepinos em tiras e as folhas de capuchinha picadas grosseiramente. Pulsar até que obter uma mistura homogénea, rectificar o sal e voltar a pulsar. Dependendo da qualidade da vossa liquidificadora o resultado pode ser uma sopa bastante macia ou um pouco mais grossa. O sabor esse está todo lá!
Quão simples esta receita!



English Version 

The sun is finally shining, helping me out to stay in a good mood! As I try not to think much about work, I enjoy myself between sun bathing, long walks on the southern volcanic beaches; swirling around gathering and drying medicinal herbs for the tough winter to come. My daily routine as been pretty much like this, enjoying the spontaneous Icelandic late Summer...

Our precious greenhouses, they choose to follow the rhythms of Summer producing massively; loads of cucumbers; mountains of tomatoes in any color or size you dream of; peppers so gorgeous you almost ashamed to eat their beauty; any many, many other wonderful organic veggies.  
Unfortunately there are many cucumbers and other veggies that become misshapen, thus they cannot be sold on the 'regular' market. Honestly I never got over this obsession in our society, why everything needs to be perfect and straight? Nature is unpredictable, free, things grow they way they feel like, not the  way we humans want to...
Anyways, most of this 'second class' veggies supply our community kitchen, which serves one meal a day; and I use some our bakery as well. Eventually some of this vegetables will end up going to the compost; that's why I'm constantly visiting the greenhouses to reclaim and buy stuff. Our farmer is such a nice guy, a joy to be around.  
So you can imagine my Summer? There is no day I will not eat and drink loads of cucumbers! On my green juice in the morning, several salads, fridge pickles, raw soups like this one, you name it. :)

Raw, cold cucumber soup, kind of a gazpacho.

Serves 3 a 4
Ingredients
400gr cucumber - 1 big cucumber
300ml cold water
4 Tbsp. olive oil
2 Tbsp. balsamic vinegar
1 garlic clove
150gr de whole almonds, soaked over night
3 or 4 leaves of nasturtium (Tropaeolum majus)
salt to taste

Method
In the food processor cup or jug place all the liquid ingredients first; next add all the other ingredients, don't forget to cut the cucumber in slices, and if you are using nasturtium leaves chop them roughly as well. Pulse until you get a nice and soft mixture. Check the salt and pulse once again to combine well. Depending on the quality of your food processor/ blender the results can be a smooth and soft soup or a little more thicker, but don't worry, the flavor will all be there!
Quão simples esta receita!


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